Pogovor

U ovoj knjizi smo, u svjetlu kur’anskih ajeta, objasnili zanosnu vjeru Ibrahima i Luta, a. s., koju su gajili prema Allahu, dž. š., da su se u svim prilikama vracali i usmjeravali ka Allahu, dž. š., njihov superiorni moral, tešku borbu koju su vodili protiv svojih idolopoklonickih i zalutalih naroda. Ibrahim, a. s., je velikom odlucnošcu svoj idolopoklonicki narod pozivao na Pravi Put. Zahvaljujuci predanosti Allahu, dž. š., strpljivo je podnosio sve barijere koje bi se isprijecile pred njim i bio je nepopustljiv u svojoj jakoj vjeri. A Lut, a. s., je strpljivo vodio borbu protiv svog zabludjelog naroda, ustrajno ih je pozivao na vjeru u Allaha, dž. š., i da se udalje od nemorala. Ovi mubarek ljudi, koje je Allah, dž. š., uzdigao nad ostalim svjetovima, svojim visokim moralom i dubinom vjere, što su je ispoljavali tokom cijelog života, postigli su Allahovo zadovoljstvo i dosegli su vjecni Džennet, ukrašen neiscrpnim blagodatima.
A najveci cilj iskrenih vjernika trebao bi biti slijedenje ovog casnog traga pejgambera, vodica na Pravom Putu i tako biti od pokornih robova, kojima je Allah, dž. š., zadovoljan. Nagradu koja ocekuje poslušne Allah, dž. š., na slijedeci nacin saopcava u suri An-Nisa’:
Oni koji su poslušni Allahu i Posla-niku bit ce u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako ce oni divni drugovi biti! (An-Nisa’, 69)
Da bi, poput pejgambera, bio Allahov pri-jatelj i da bi na Ahiretu bio u društvu pejgam-bera, cijeli svoj život vjernik treba proživjeti u skladu sa Allahovim zadovoljstvom, uvijek se oslanjati na Allaha, dž. š., te Allaha, dž. š., i Njegovu vjeru uzdizati nad svime ostalim. Ko god pokaže ovakav moral, ko god, poput Ibrahima, a. s., kaže: “Predao sam se Gospodaru svjetova” i živi na takav nacin taj se od Allaha, dž. š., može nadati najvecoj sreci i spasu.
Nikoga ne smije zavaravati to što na Zemlji postoje oni koji ne vjeruju u postojanje Allaha, dž. š. Ne smije se zaboraviti da je jedan idolopoklonicki narod Ibrahim, a. s., sam pozivao, a taj njegov izuzetan moral Allah, dž. š., je pohvalio rijecima: ...Ibrahim je bio (kao jedna) zajednica... (An-Nahl, 120). Zajedno sa nekolicinom vjernika i iskazujuci primjer jedne krajnje predanosti i bogobojaznosti, Lut, a. s., je razvratni narod pozivao u vjeru u Allaha, dž. š., i na Pravi Put. Medutim, stanovnici ove kuce (Az-Zariyat, 36) bili su jaci od cijelog naroda, pošto su oni sa sobom imali Allahovu pomoc i podršku.
Bitno je shvatiti ovu veliku dunjalucku tajnu, da je sve u Allahovoj svemoci, i da se sve Njemu pokorava, i život organizirati prema tome. Ibrahim i Lut, a. s., su dokucili ovu tajnu i postali su Allahovi prijatelji. Svi vjernici bi, poput ove dvojice Allahovih mubarek poslanika, trebali pokazati ozbiljne napore da budu od onih sretnika koje Allah, dž. š., ucinio Svojim prijateljima.